Lautasellinen vastarintaa, olkaa hyvä.

Tervetuloa seuraamaan Tampereen Vasemmistonuorten ruokablogia!

Tampereen Vasemmistonuoret on punavihreä nuorisojärjestö. Toimintamme on monimuotoista: järjestämme mielenosoituksia, keskustelutilaisuuksia, opintopiirejä ja keikkoja, harrastamme yhdessä kulttuuria, otamme kantaa ja puhumme politiikkaa. Syksyllä 2012 osallistuimme kahdesti Ravintolapäivään. Kasviskebabia tarjonnut katuravintolamme ja Vegekahvila Chaplin olivat valtaisia menestyksiä. Niiden innoittamana syntyi idea kasviskokkikerhosta ja sen oheen perustettavasta ruokablogista. Mitä poliittista ruoassa on?

Vegekahvila Chaplinin herkkuja

Vegekahvila Chaplinin herkkuja

Ympäristö kiittää porkkananpurijaa

Ilmastonmuutos ja ympäristön tuhoutuminen ovat aikamme merkittävimpiä poliittisia kysymyksiä. Tehomaatalouden aiheuttama ympäristökuormitus on valtaisa. Karjatalouden vaikutus ilmastonmuutokseen on suurempi kuin maantieliikenteen. Tuotantoeläinten kohtelu on usein ala-arvoista: mm. jalostus, hormonien ja antibioottien liikakäyttö, ahtaat tilat ja ylipitkät kujetukset tekevät lautaselle päätyvän eläimen elämästä kidutusta. Kasvispainotteinen ruokavalio on oiva tapa keventää ympäristön kuormaa – ja lehmätkin huokaavat helpotuksesta.

Haaskaus haisee

Yli puolet kaikesta viljelymaasta on tuotantoeläinten laidunmaata tai rehupeltoa. Samaan aikaan ihmisiä kuolee nälkään. On hyvin energiatehotonta kierrättää vaikkapa soija lehmän neljän mahan läpi ja syödä sitten lehmä. Soija on ihmisellekin mainio proteiininlähde. Ravintoa haaskataan myös tuotantoketjun loppupäässä: Suomessa ruokaa päätyy kaatopaikalle noin 400 miljoonaa kiloa vuodessa. Vegaanin ruokkii vähemmällä vaivalla kuin lihaanin. Kasviproteiininlähteet säilyvät huomattavasti lihaa paremmin, mikä pienentää hävikkiä.

Seitankebabin paistoa

Seitankebabin paistoa

Sormi suusta ja matti kukkarosta!

Ruoka on kallista. Etenkin vähävaraisilla ruokaan kuluu suhteettoman suuri osuus tuloista. Murkinamenojen osuus kasvaa entisestään, jos nälkäisellä menee sormi suuhun keittiössä. Ruoanlaittotaidoton turvautuu helposti kalliisiin valmisruokiin eikä osaa suunnitella ruokailujaan taloudellisesti. Kasviperäiset proteiinilähteet kuten pavut, linssit, siemenet, pähkinät, soija, seitan ja sienet ovat eläinperäisiin verrattuna hyvin huokeita. Pienellä vaivalla ja esimerkiksi ruokablogien avustuksella kuka tahansa oppii valmistamaan edullista, herkullista ja terveellistä kasvisruokaa.

Tampereen Vasemmistonuorten kokkikerhossa opetellaan yhdessä laittamaan vegaaneillekin sopivaa kasvisruokaa. Kokkaamme helppoja arkiruokia ja juhlavampaa purtavaa, tuunaamme vegaanisia versioita roskaruokasuosikeista, leivomme ilman kananmunaa ja maitoa ja teemme makumatkoja eri puolille maailmaa. Ruoanlaiton ohessa keskustelemme ruoasta eri näkökulmista. Tätä blogia seuraamalla pääset mukaan ruokapöytäämme: jaamme blogissa paitsi kokkailuissa käytetyt reseptit, myös tietoa ja ajatuksia ruoasta. Tervetuloa mukaan!

Mainokset

4 responses to “Lautasellinen vastarintaa, olkaa hyvä.

  1. Saavathan tätä blogia seurata myös jo varsinaisen nuoruusiän ohittaneet ihmiset, jos ovat edes jossain määrin vasemmalle kallellaan?

  2. Mukavan arvoliberaalilinja teillä tässä blogissa. Kannustan jatkamaan valitsemallanne linjalla. Lupaan seurata ja ehkä kommentoidakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s