Seitankinkkua joulupöytään

[Blogista löytyy nyt myös toinen versio seitankinkusta! 16.12.2014]

Suomalaiseen joulupöytään kuuluu monia hyviä kasvisruokia laatikoista sienisalaattiin. Yleensä kunniapaikan kattauksessa saa kuitenkin kinkku. Monen onkin vaikea kuvitella aaton ateriaa ilman possua. Ikävä kyllä suomalaisillakin sikatiloilla on todettu räikeitä puutteita sikojen oloissa: ahtaat ja virikkeettömät tilat sekä sairauksien ja vammojen riittämätön hoito ovat arkipäivää ihan liian monessa sikalassa. Luomutuotannonkaan kriteerit eivät välttämättä riitä takaamaan älykkäälle ja sosiaaliselle röhkijälle sikamaisen hyvää elämää. Kannattaakin siis jättää possu suosiolla ostamatta ja pyöräyttää joulupöytään maukas seitankinkku!

seitankinkku

Seitan on vehnäproteiinia. Yksinkertaisimmin seitanin valmistus käy gluteenijauhosta, jota saa Tampereella esimerkiksi Runsaudensarvesta. Tällä ohjeella valmistat noin kilon painoisen mötkäleen. Seitankinkku säilyy hyvin jääkaapissa eikä kärsi pakastamisestakaan. Maku on parhaimmillaan, kun kinkku on saanut levätä yön yli kylmässä.

Seitankinkku

5 dl gluteenijauhoa
1 dl gram- eli kikhernejauhoa
(2 rkl oluthiivahiutaleita)
1 ½  rkl savupaprikajauhetta
1 rkl kasvisliemijauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
1 tl rosmariinia
½ tl cayennepippuria
½ tl garam masalaa
¼ tl maustepippuria
2 ½ dl vettä
½ dl soijakastiketta
½ dl öljyä
2 rkl ketsuppia
Glaseeraus:
1 dl tummaa sokeria
2 rkl sinappia
1 rkl omenaviinietikkaa

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nestemäiset keskenään. Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Vaivaa taikinaa pari minuuttia voimakkaasti. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, kostuta kätesi ja jatka vaivaamista hetki. Muotoile taikinasta haluamasi mallinen ”kinkku”.
  2. Sekoita kuorrutteen ainekset yhteen ja pyörittele kinkku seoksessa. Anna maustua tovi.
  3. Kääri seitankinkku tiukasti folioon ja paista ritilän päällä folion sauma ylöspäin 160 asteessa n. 1 1/2 tuntia. Anna jäähtyä ennen folion avaamista. Halutessasi voit kuorrutteen lisäksi sivellä kinkullesi sinappihunnun ja ripotella päälle korppujauhoja. Käytä kinkkua uunissa ennen tarjoilua ja leikkaa pötkylästä ohuehkoja siivuja.

Seitankinkku maistuu välipäivinä siivuina leivällä tai kuutioina pyttipannussa kuten perinteinen possukinkkukin.

5 responses to “Seitankinkkua joulupöytään

  1. Hyvin toimi resepti. Aiemmin oon keittänyt seitania, mutta näin siitä tuli mureampaa. Varioin reseptia sen verran, että laitoin mukaan Joulun kunniaksi olutmaltaita. Ne pehmenivät hyvin mukana. Piti jäädä jotain jäljelle pyhien jälkeenkin, mutta eipä tällä kertaa onnistunut. :)

  2. Olutmaltaiden lisääminen on oivallinen idea. Seitankinkun mausteitakin voi tietysti muokata omien mieltymysten mukaan. Ensi kerralla sitten isompi kinkku, että riittää pidempään. :)

  3. Päivitysilmoitus: Hyvää ja rauhallista joulua! | Köyhän keittiö·

  4. Päivitysilmoitus: Mitä jouluna nautitaan? | VASEN KAISTA·

  5. Päivitysilmoitus: Seitankinkku 2.0 | Herkkuja punavihreästä keittiöstä·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s