Maistuva mureke linsseistä

Tässä joulupöytäänkin sopivassa linssimurekkeessa maistuu savuinen bbq-kastike ja yrtit. Linssit ovat huippuruokaa: ne sisältävät paljon proteiinia, kuitua ja rautaa ja niistä voi valmistaa niin soppaa, pihvejä, pataa kuin kastikkeitakin. Linssejä löytyy monenvärisiä ja –kokoisia. Helppokäyttöisimpiä lienevät tässäkin käytetyt  punaiset linssit, joita ei tarvitse liottaa ja keittoaika on lyhyt. Huuhtele linssit aina huolella ennen käyttöä.

Linssimureke
5 dl punaisia linssejä
1 l kasvislientä
2 rkl öljyä
2 porkkanaa
2 perunaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
4 rkl ketsuppia
4 rkl soijakastiketta
4 rkl bbq-kastiketta (savuaromillista)
1 rkl balsamicoa
1 tl mustapippuria
1 rkl oreganoa
1 rkl basilikaa
1 dl korppujauhoja
1 dl kauraleseitä

Kuorrute:
4 rkl ketsuppia
4 rkl bbq-kastiketta
1 tl tummaa sokeria

1. Keitä linssit kypsiksi kasvisliemessä (10-15 min.)
2. Silppua sipuli. Kuori ja raasta porkkanat ja perunat. Kuullota sipulisilppua tilkassa öljyä. Murskaa sekaan valkosipulinkynnet. Lisää porkkana- ja perunaraaste ja anna paistua hetki.
3. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi kattilassa tai suuressa kulhossa. Tarkista maku ja lisää suolaa ja mausteita tarpeen mukaan.
4. Kaada murekemassa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Irtopohjavuoasta murekkeen saa ulos vähimmällä vaivalla, mutta myös esimerkiksi leipävuoka käy hyvin. Paista 175 asteessa 35 min.
5. Sekoita murekkeen paistuessa kuorruteainekset. Voitele mureke kuorrutteella ja paista vielä 20 min. Anna murekkeen levätä vähintään 15 min. ennen kuin otat sen ulos vuoasta. Juuri uunista tullut mureke on löysää eikä pysy kasassa. Mureke kiinteytyy jäähtyessään, jolloin siitä voi leikata sopivan kokoisia siivuja.

Linssimureke maistuu kylmänäkin. Tee ylijääneestä murekkeesta tuhdit eväsleivät tai syö salaatin kanssa lounaaksi.

5 responses to “Maistuva mureke linsseistä

  1. Tätä tein jouluaterialle, ilman bbq-kastiketta ja kuorrutetta tosin. Silti oli tosi maistuvaa!

  2. Hyvä, että maistui! Murekeohjetta voi hyvin muokata mieleiseksi juuri esimerkiksi jättämällä bbq-kastikkeen pois, käyttämällä eri yrttejä tai raastamalla joukkoon muita vihanneksia.

  3. Äh, miksi löysin tämän ohjeen vasta nyt? No tiedänpä ajoissa mitä ruokapöydästä löytyy ensi jouluna. Nams!

  4. Kiitos erinomaisesta reseptistä, tästä on tullut meidän perheen suosikki!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s