Joululaatikot omin käsin

Saarioinen antoi äideille kenkää

Saarioinen antoi äideille kenkää

Erityisesti tänä vuonna kannattaa jättää Saarioisen laatikot kaupan kylmähyllyyn ja tehdä joulupöydän kestosuosikit itse. Elintarvikejätti antoi marraskuussa kenkää yli 160:lle työntekijälle. Näissä ohjeissa lehmänmaito on jätetty vasikoille ja käytetty kauramaitoa. Osan kauramaidosta voi korvata kaurakermalla, jolloin maku on vieläkin samettisempi. Voit halutessasi käyttää myös soijamaitoa ja –kermaa. Porkkanalaatikossa epäekologinen riisi on vaihdettu kotimaiseen ohraan. Suolan ja mausteiden määrässä kannattaa luottaa omaan makuaistiin. Voimakkaita joulumausteita kannattaa annostella aluksi varoen ja lisätä sen verran kuin suu sanoo.

Imelletty perunalaatikko
1 ½ kg perunaa
3 rkl vehnäjauhoja
3 rkl margariinia (tummansininen Keiju)
6 dl kauramaitoa (osan voi korvata kaurakermalla)
2 tl suolaa
½ tl muskottipähkinää
(1 rkl siirappia)

1. Keitä perunat kuorineen, kuori kuumana ja survo tasaiseksi muusiksi. Lisää vehnäjauhot ja anna imeltyä lämpimässä paikassa muutama tunti tai yön yli. Jos imellytät laatikot uunissa, säädä lämpötila alle 50 asteeseen. Imeltymisen huomaa muusin löystymisestä ja makeutumisesta.
2. Lisää perunoihin kauramaito, margariini, suola ja muskottipähkinä. Voit lisätä myös siirappia, mikäli seos ei ole riittävän makea.
3. Voitele  uunivuoka (1 ½ l) ja kaada seos siihen. Voit vuolla pinnalle vielä muutaman margariinilastun.
4. Paista 175 asteessa 2-3 tuntia.

Lanttulaatikko
1 ½ kg lanttua
1 dl korppujauhoja + pinnalle n. 2 rkl
3 rkl tummaa siirappia
2 dl kauramaitoa (osan voi korvata kaurakermalla)
2 tl suolaa
½ tl inkivääriä
½ tl valkopippuria
ripaus muskottipähkinää

1. Kuori ja kuutioi lantut. Keitä kuutiot kypsäksi ja ota hieman keitinvettä talteen.
2. Soseuta lantut esim. perunasurvimella tasaiseksi muusiksi. Ripottele sekaan korppujauhot, lisää kasvimaito, siirappi ja mausteet. Lisää hieman lanttujen keitinvettä jos tarpeen.
3. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (1 ½ l). Painele lusikalla laatikon pintaan aaltomainen kuvio ja ripottele päälle korppujauhoja.
3. Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa 1-1 ½ tuntia.

Survotut porkkanat vuoissa

Survotut porkkanat vuoissa

Porkkanalaatikko
1 kg porkkanaa
2 ½ dl ohrasuurimoita
1 kasvisliemikuutio
3 dl kauramaitoa (osan voi korvata kaurakermalla)
2 tl siirappia
2 tl suolaa
½ tl inkivääriä
½ tl valkopippuria
¼ tl muskottia
¼ neilikkaa

1. Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä kypsiksi ja soseuta.
2. Keitä ohrasuurimot kypsiksi kasvisliemessä.
3. Sekoita porkkanasose, ohrasuurimot, kauramaito ja mausteet. Kaada seos voideltuun vuokaan (1 ½ l). Ripottele pinnalle korppujauhoja.
4. Paista 175 asteessa 1-1 ½ tuntia.

One response to “Joululaatikot omin käsin

  1. Päivitysilmoitus: Osa 14: Totaalikieltäytyjän joulu | Puoli vuotta pannassa·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s