Soijapihvejä, kaalisalaattia ja tomaattikermakastiketta

Lähes jokainen kasvissyöjä on todennäköisesti jossain vaiheessa saanut kuulla joltakin avuliaalta kanssaihmiseltä saarnan soijan epäekologisuudesta. Sademetsät raivataan soijapavun tieltä ja laiva puksuttaa maapallon toiselta laidalta Suomeen, jotta vegetaristi saisi purtavaa. On totta, että soijan ekologinen jalanjälki on suuri. Virheellistä on väittää, että tämä kaatuisi kasvissyöjän niskaan. Leijonanosa (reilusti yli 90%) soijasta käytetään eläinrehuna. Suomalaiset syövät tietämättään sianlihan ja broilerin mukana kilotolkulla soijaa vuodessa. Tarkempaa tietoa aiheesta löytyy esimerkiksi WWF:n raportista vuodelta 2011. Olisi huomattavasti ekologisempaa käyttää proteiinirikas soija suoraan ihmisravinnoksi. Kuljetusten vaikutus ruoan ekologisuuteen taas on suhteellisen pieni. Soijarouhe, -suikaleet ja –pihvit ovat edullisia ja monikäyttöisiä proteiininlähteitä, joita voi hyvällä omallatunnolla käyttää osana monipuolista ruokavaliota.

soijapihvit

Soijarouhe sopii jauhelihan korvaajaksi ruokaan kuin ruokaan. Soijapihvit syntyvät helposti tällä ohjeella. Mausteita voit vaihdella makusi mukaan: grillimauste, erilaiset yrtit, curryjauhe, bbq-kastike, ketsuppi – pihvien maustamisessa vain mielikuvituksesi on rajana. Soijarouhe turvotetaan tyypillisimmin vedellä, mutta tässä ohjeessa nesteenä käytetään soijajugurttia. Jugurtti tekee pihveistä meheviä ja tiiviitä. Voit halutessasi korvata osan jugurtista vedellä tai lisätä nestettä, jos pihvimassa tuntuu liian kuivalta. Lisää tällöin taikinaan myös korppujauhoja, jotta pihvit pysyvät koossa.

Intialaisittain maustetut soijapihvit (n. 10 kpl)

250g soijarouhetta (n. 7 dl)
1 tl mustapippuria
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
2 tl korianteria
2 rkl oreganoa
1 ½ tl inkivääriä
½ tl neilikkaa

½ l maustamatonta soijajugurttia
1 rkl öljyä
4 valkosipulinkynttä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita jugurtti, öljy ja murskattu valkosipuli keskenään.
3. Kaada jugurttiseos kuivien aineiden sekaan ja sekoita taikina tasaiseksi massaksi. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää jugurttia tai loraus vettä.
4. Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia pihvejä. Paista pihvit uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia tai pannulla öljyssä. Jos paistat pihvit uunissa voit voidella ne ennen paistoa öljy-soijakastike-seoksella.

Kaali on terveellinen ja edullinen vihannes, joka sopii käytettäväksi keittoihin, patoihin, paistoksiin ja lisukkeena. Intialaisittain maustettujen soijapihvien kanssa maistuu helppo coleslaw eli kaalisalaatti.

Coleslaw

n. 500g valkokaalia
1 sipuli
2 ½ dl maustamatonta soijajugurttia
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl sinappia
½ rkl sitruunamehua
2 rkl vegaanista majoneesia (esim. X-tran kevytmajoneesi)

1. Pilko kaali ohuiksi suikaleiksi ja hienonna sipuli. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja omenaviinietikka, ja anna seistä tovi.
2. Sekoita mukaan loput ainekset ja anna salaatin maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Kaalisalaattiin voi halutessaan lisätä porkkana- ja omenaraastetta. Curryjauhe sopii mainiosti coleslaw’n mausteeksi jos haluat salaatista mausteisempaa.

Soijapihvit kaipaavat kylkeensä herkullista kastiketta. Tämä lempeän mausteinen kastike syntyy vaivatta tomaattisäilykkeistä, mutta kesällä kun kotimainen tomaatti on edullisimmillaan ja ekologisimmillaan, kannattaa kastikkeeseen käyttää lisäksi muutama tuore tomsku.

Tomaattikermakastike

(3 tomaattia)
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
250g paseerattua tomaattia
2 dl kaurakermaa
½ tl mustapippuria
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl korianteria
1 rkl soijakastiketta
ripaus sokeria

(1. Kalttaa tomaatit: tee tomaatteihin ristiviillot ja laita ne kiehuvaan veteen puoleksi minuutiksi. Jäähdytä ja kuori.)
2. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. (Pilko tomaatit.)
3. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä hetki. Lisää (tomaatit,) mausteet ja paseerattu tomaatti. Kiehauta ja anna porista 10 min.
4. Lisää kaurakerma, kuumenna ja tarkista maku. Lisää mausteita ja suolaa makusi mukaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s