Fredrika Runebergin torttu

RunebergerFredrika Runebergin klassikko on sesonkileivonnaisten ehdotonta aatelia. Ja mikä parasta, joulusta kaappiin jääneet piparkakut saavat tortuissa uuden elämän ennen kuin alkavat maistua aaltopahvilta. Jos piparit on jo syöty, muutkin vanhat käntyt voi perinteen mukaisesti survoa taikinaan. Fredrikan hengessä suosittelemme maistelemaan ja haistelemaan kaapissa lojuvia muinaisjäänteitä. Raaka-aine ei välttämättä ole huono, vaikka päiväys olisi jäänyt taa kauan sitten. Etenkään, jos se käytetään luovasti.

Reseptimme on mukaelma Kamomillan konditorian oivallisesta ohjeesta. Blogissa julkaistiin myös vastikään uusi versio. Legendaarisen leivoksen viehätys on yhtäältä aina tunnistettavassa maussa ja toisaalta loputtomassa sovellettavuudessa. Perinteeseen kuuluu tietenkin myös se, että juuri meidän versiomme on paras.

Fredrika Runebergin tortut
n.15 torttua

150 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
1 ½ dl fariinisokeria
1 tl manteliaromia
1 ½ dl soijajugurttia
2 dl (hiivaleipä)jauhoja
1 dl piparkakkumuruja (vegaanisia ovat esim. Annas-merkkiset)
4 rkl korppujauhoa
1 dl mantelijauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
Päälle vadelmahilloa
Kuorrutteeseen 1/2 rkl vettä + tomusokeria

1. Vatkaa margariini ja fariinisokeri kuohkeaksi. Lisää manteliaromi ja soijajugurtti.
2. Murskaa piparit. Voit esim. laittaa ne muovipussiin ja mätkiä kaulimella, kunnes pussissa on tasaista murua.
3. Sekoita piparimurska, hiivaleipäjauhot, korppujauhot, mantelijauhe ja leivinjauhe keskenään. Lisää kuivat aineet margariinisokeriseokseen ja sekoita taikina tasaiseksi. Valmis taikina on melko jäykkää.
4. Jaa taikina muffinssivuokiin siten, että noin ¾ vuoasta täyttyy. Paista 180 asteessa 20-25 min.
5. Anna torttujen jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.
6. Koverra veitsenkärjellä torttuihin pienet kolot hillolle. Laita n. teelusikallinen vattuhilloa kunkin tortun päälle.
7. Mittaa kuppiin puoli ruokalusikallista vettä ja lisää tomusokeria kunnes seos on tymäkkää ja vitivalkoista. Pursota esim. kulmasta aukileikatulla pienellä muovipussilla kuorrutetta hillon ympärille. Voit taiteilla kuorrutteen paikalleen myös teelusikalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s