Vegekahvila Primavera: Suolaista purtavaa

Makeiden herkkujen lisäksi Ravintolapäivän Vegekahvilassamme tarjottiin myös suolaista purtavaa. Näillä helpoilla ohjeilla valmistat kuohkeaa focacciaa, maistuvia levitteitä leiville ja mehevää tofupinaattipiirakkaa.

IMG_8371

Focaccia on italialainen leipä, jonka valmistaminen on helppoa, mutta aikaavievää. Meidän focacciamme annetaan kohota yön yli, mikä takaa kuohkean lopputuloksen. Vähemmälläkin kohottamisella toki syntyy ihan kelpo leipää. Focaccia kannattaa syödä uunituoreena – seuraavana päivänä se on todennäköisesti jo hieman sitkeää.  Tarjoa leipä keiton tai salaatin kyljessä.

Focaccia

5 dl vettä
25 g tuorehiivaa
7 dl durumvehnäjauhoa
2 dl hiivaleipävehnäjauhoa
2 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä

Pinnalle
oliiviöljyä
valkosipulia
suolaa (sormisuola sopii parhaiten)
rosmariinia, basilikaa, timjamia tms. maun mukaan

Ensimmäinen päivä
1. Murenna hiiva kylmään veteen.
2. Alusta ensin durumjauhot ja sitten hiivaleipäjauhot taikinaan.
3. Vaivaa hetki, lisää suola ja oliiviöljy, ja vaivaa sitten niin kauan kuin jaksat.
4. Jätä taikina kohoamaan jääkaappiin tai muuhun viileään tilaan. Taikina paisuu noin kolminkertaiseksi ja pyrkii pois kannellisestakin astiasta, joten varmista, että kasvunvaraa on.
Toinen päivä
5. Levitä taikina uuninpellille (käytä leivinpaperia tai öljyä pelti), pane uuni lämpenemään 200 asteiseksi ja jätä leipä kohoamaan lämpimään paikkaan.
6. Sekoita pariin ruokalusikalliseen oliiviöljyä valkosipulia ja valitsemiasi yrttejä.
7. Kun uuni on lämmin, voitele leipä öljyseoksella. Ripottele päälle suolaa. Voit painella leipään aurinkokuivattuja tomaattia, kapriksia, oliiveja, valkosipulinkynsiä tai mitä vain mieli tekee.
8. Paista 200 asteessa puolisen tuntia. Jos pinta alkaa ruskistua, ota leipä heti pois uunista. Heittele tulikuuman, uunituoreen leivän päälle tuoreita yrttejä huolettoman oloiseen asetelmaan.
9. Syö.

IMG_8370

Moni kummastelee, mitä lihaa ja maitotuotteita välttelevä oikein laittaa leivälleen. Maidottomalla margariinilla ja tuoreilla vihanneksilla pääsee jo pitkälle, mutta palkokasveista saa myös nopeasti taiottua herkullisia ja ravitsevia levitteitä. Tässä hummuksen eli kikhernetahnan ja välimerellisen linssilevitteen ohjeet, joita käytettiin vegekahvilan kolmioleivissä. Hummuseleivissä oli lisäksi aurinkokuivattuja tomaatteja ja rucolaa, linssileviteleivissä oliiveja ja rucolaa.

Hummus

1 prk kikherneitä
3 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa tai maapähkinävoita
3 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl sitruunamehua
1 rkl soijakastiketta
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
ripaus mustapippuria

1. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna ruokalusikallinen oliiviöljyä ja kuullota silppua muutama minuutti.
2. Huuhdo kikherneet huolella. Sekoita kaikki ainekset ja sörssää tahnaksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
3. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa/soijakastiketta. Halutessasi voit tehdä hummuksesta mausteisempaa ripottelemalla sekaan cayennepippuria, savupaprikaa, jeeraa tai korianteria. Jos tahna tuntuu liian paksulta, voit ohentaa sitä hieman vedellä.

Linssilevite

2 dl punaisia linssejä
1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja (n. 2 dl)
1/2 kasvisliemikuutio
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

1. Huuhtele linssit ja keitä ne kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä kypsiksi.
2. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit hieman pienemmiksi.
3. Sekoita kaikki levitteen ainekset ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Halutessasi voit lisätä levitteeseen kuivattuja yrttejä kuten basilikaa, oreganoa, rosmariinia tai timjamia.

IMG_8367

Vegekahvilan hittituote, mehevä tofupinaattipiirakka syntyi Vasemmistoliiton kasvissyöjien blogista bongatulla ohjeella. Pellillisen piirakkaa saat tuplaamalla reseptin. Nam!

2 responses to “Vegekahvila Primavera: Suolaista purtavaa

  1. Päivitysilmoitus: Ruokaisia salaatteja arkeen tai juhlaan | Herkkuja punavihreästä keittiöstä·

  2. Päivitysilmoitus: Vegekahvila KLiMAT [osa 1]: wrapit ja suolaiset piirakat | Herkkuja punavihreästä keittiöstä·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s