Liedellä Intiaan

DaalNäillä helteillä ei tarvitse lentää kaukoitään hikoillakseen ja herkutellakseen. Nämä reseptit toimivat loistavasti yhdessä ja hyvin erikseenkin. Mausteet ja linssit on helppo ostaa kerralla itämaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneesta kaupasta, jos sellainen lähituntumassa on. Nykyään lähimarketistakin löytyy jo suurin osa aineksista, ja hätätilanteessa voit jättää kuminansiemenet ja currylehdet pois.

Daal (palkokasvimössö)

3 dl punaisia linssejä
1 dl vihreitä, ruskeita tai mustia linssejä
1 iso sipuli
6 valkosipulinkynttä
3 tl jeeraa, eli juustokuminaa
3 tl garam masalaa
3 tl korianteria
3 tl kurkumaa
2 tl sinapinsiemeniä
2 tl kuminansiemeniä
3 tl kuivattua chiliä tai tuoretta mieltymysten mukaan
5 currylehteä
riittävästi suolaa
½ tölkkiä tomaattimurskaa
1 tlk kookosmaitoa

1. Silppua sipulit, pilko valkosipulit (ja tuore chili) ja huuhtele linssit.
2. Kuumenna kattilassa pari ruokalusikallista öljyä, johon mittaat sinapin- ja kuminansiemenet sekä chilit ja currylehdet. Peitä.
3. Kun sinapinsiemenet alkavat paukkua ja pomppia, lisää sipuli ja kuullota. Lisää sitten valkosipulit ja mausteet lukuunottamatta suolaa. Paahda hetki.
4. Lisää linssit, tomaattimurska ja pari desiä vettä. Keitä linssejä parikymmentä minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa, mutta älä tee soppaa. Voit suolata jo nyt, mutta mieluummin vähemmän kuin enemmän, jotta voit korjata tilanteen myöhemmin.
5. Kun linssit ovat kypsiä, lisää kookosmaito ja maista. Lisää suolaa tarvittaessa.
6. Daal paranee muhiessaan. Anna sille aikaa, jos aikaa on.

Aloo Gobi (perunaa ja kukkakaalia)

½ tölkkiä tomaattimurskaa
4 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 kukkakaali
pussi pakastepinaattia tai vastaava määrä tuoretta
500 g perunaa
2 tl jeeraa
2 tl kuminaa
1 tl kurkumaa
3 tl garam masalaa
2 tuumainen pätkä inkivääriä
riittävästi suolaa

1. Kuori tai pese perunat, pilko ne, sipuli ja valkosipulinkynnet, irrota kukkakaalista kukinnot.
2. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa ja kuullota sipuli. Lisää sitten valkosipuli ja perunat. Paista muutama minuutti.
3. Lisää kukkakaali ja mausteet lukuunottamatta inkivääriä. Paahda tovi. Pakastepinaatti kannattaa lisätä jo nyt, mutta tuoreen voi lisätä vasta tarjoillessa, jos mieli tekee. Pinaatti antaa mausteiselle ruoalle täyteläisen hieman voimaisen maun.
4. Lisää tomaattimurska ja pari desiä vettä ja peitä kannella tai foliolla. Anna muhia, kunnes perunat ovat kypsiä.
5. Raasta inkivääri ja sekoita joukkoon. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

Naan (leipä)

3dl soijajogurttia
2dl mantelimaitoa
½ palaa tai pussia hiiva
½ tl leivinjauhetta
2 tl suolaa
2 tl sokeria
9 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

1. Väännä uuni lämpenemään 225-asteiseksi.
2. Lämmitä jogurtti ja mantelimaito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva joukkoon ja odota hetki.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja alusta ne nesteeseen. Vaivaa hyvin, lisää öljy ja vaivaa lisää.
4. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa tai vesihauteessa noin tunnin.
5. Leivo taikinasta litteitä leipiä. Kohota peitettynä vielä tovi. Päälle voit levittää öljyä, valkosipulia tai mausteita. Tuoreet yrtit kannattaa heitellä vasta uunituoreen leivän päälle.
6. Paista 225-asteessa (tai tandooriuunissa), kunnes pinta alkaa ruskettua.

Mangolassi (raikas jogurttijuoma)
7 dl soijajogurttia
1 tlk säilykemangoja tai vastaava määrä tuoretta
3dl reilun kaupan mangomehua
2tl kardemummaa
tuoretta minttua
sokeria maun mukaan

1. Sekoita ainekset tasaiseksi valitsemallasi apuvälineellä.
2. Sekoita joukkoon jäämurskaa ja tarjoile.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s