Suolaisia piirakoita ja salaatteja juhlaväen ruokintaan

Pikkujouluihin, uuden vuoden bileisiin tai muihin illanistujaisiin kannattaa valmistaa ruokaa, jota syntyy helposti suuria määriä ja jota kehtaa tarjoilla kylmänäkin. Näin juhlaväki voi popsia herkkuja pitkin iltaa ja muonituksesta vastaava voi pöydän kerran katettuaan keskittyä itsekin viihtymiseen keittiössä huhkimisen sijaan. Suolaiset piirakat ovat helppoja valmistaa ja täytevaihtoehtoja on loputtomasti. Näissä ohjeissa on menty siitä, missä aita on matalin ja käytetty valmispiirakkataikinaa. Edullisia, hyvän makuisia, maidottomia ja munattomia valmistaikinoita löytyy pakastealtaasta useampaa sorttia. Piirakan mehevöittää kaurakermasta ja oluthiivahiutaleista valmistettu kuorrute. Piirakan kyljessä maistuu ruokaisa tabbouleh-salaatti sekä simppeli ja raikas vihersalaatti.

pikkujoulu2014VegeBacon

Vegepekoniherkkusienipiirakka (pellillinen)
2 pkt pakastepiirakkataikinaa (Pirkka)
2 ½ dl soijahiutaleita
2 rkl soijakastiketta
2 tl siirappia
1 tl riisiviinietikkaa
1 ½ tl savuaromia
1 iso paprika
10 cm pala purjoa
200 g herkkusieniä
2 tlk kaurakermaa (à 2 dl)
1 dl oluthiivahiutaleita
2 tl perunajauhoa
3 rkl öljyä paistamiseen
pippuria, suolaa ja (savu)paprikajauhetta maustamiseen

1. Anna pakastetaikinalevyjen sulaa. Kauli taikinalevyt uunipellin kokoiseksi pohjaksi.
2. Valmista pekoni: sekoita soijakastike, siirappi, riisiviinietikka ja savuaromi. Turvota soijahiutaleet nesteseoksessa. Lisää pieni määrä vettä jos hiutaleet jäävät liian kuiviksi.
3. Pilko paprika kuutioiksi, viipaloi herkkusienet ja purjo.
4. Lämmitä paistinpannussa 2 rkl öljyä ja paista pekoni kullanruskeaksi.
5. Lämmitä 1 rkl öljyä ja paista paprikakuutioita, herkkusienisiivuja ja purjorenkaita hetki. Paprika, sienet ja purjo saavat jäädä hieman napakoiksi joten älä paista liian kauan. Mausta makusi mukaan pippurilla, suolalla ja (savu)paprikajauheella.
6. Levitä pekoni ja paprika-herkkusieni-purjo –seos piirakkapohjan päälle.
7. Sekoita kaurakermaan oluthiivahiutaleet ja perunajauho. Varmista, ettei seokseen jää paakkuja. Levitä kaurakermakuorrute piirakan päälle.
8. Paista piirakkaa uunissa alatasolla 200 asteessa n. 25 minuuttia.

pikkujoulu2014TexMex

Texmexpiirakka (pellillinen)
2 pkt pakastepiirakkataikinaa (Pirkka)
2 ½ dl soijarouhetta
2 rkl soijakastiketta
1/2 pss tacomausteseosta
1 punasipuli
2-5 valkosipulinkynttä
4 tomaattia
1 tlk salsakastiketta (medium)
1 pss (200 g) pakastemaissinjyviä
2 tlk kaurakermaa
1 dl oluthiivahiutaleita
2 tl perunajauhoa
pippuria ja suolaa
öljyä paistamiseen

1. Kauli sulaneet taikinalevyt uunipellin kokoiseksi pohjaksi.
2. Turvota soijarouhe vedellä. Silppua sipuli ja kuutioi tomaatit.
3. Kuumenna paistinpannussa ruokalusikallinen öljyä. Kuullota sipulikuutiot ja lisää pannuun soijarouhe. Mausta rouhe tacomausteseoksella.
4. Lisää rouheen joukkoon tomaattikuutiot. Paista kunnes tomaateista on haihtunut hieman nestettä. Lisää maissinjyvät. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tacomausteseosta, pippuria ja suolaa/soijakastiketta.
5. Levitä soijarouheseos piirakkapohjan päälle. Lusikoi salsakastiketta tasaisesti piirakkaan.
6. Sekoita kaurakerma, oluthiivahiutaleet ja perunajauho tasaiseksi seokseksi. Levitä kuorrute piirakan päälle.
7. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa n. 25 min.

pikkujoulu2014Tabbouleh

Tabbouleh (10-15 ruokailijaa)

6 dl couscoussuurimoita
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 kurkku
1 nippu persiljaa
½ nippua minttua
1 sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
suolaa, pippuria, paprikajauhetta

1. Kypsennä couscous pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Kuutioi kurkku ja lohko kirsikkatomaatit puoliksi tai neljään osaan.
3. Silppua persilja ja minttu.
4. Sekoita couscous, kasvikset ja yrit. Mausta salaatti sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Tarkista maku. Anna salaatin maustua kylmässä ennen tarjoilua.

Vihersalaattiin kannattaa valita monipuolisesti erimakuisia ja -näköisiä salaatteja: rucolaa, punamangoldia, pinaattia, jääsalaattia, vuonankaalia… Sekoita salaatit keskenään ja lorauta päälle oliiviöljyä ja hieman balsamicoa tai punaviinietikkaa, ripaus suolaa, pippuria ja sokeria.

2 responses to “Suolaisia piirakoita ja salaatteja juhlaväen ruokintaan

  1. Päivitysilmoitus: Vegekahvila KLiMAT [osa 1]: wrapit ja suolaiset piirakat | Herkkuja punavihreästä keittiöstä·

  2. Päivitysilmoitus: Pitsapäivä, paras päivä | Herkkuja punavihreästä keittiöstä·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s