Vegekahvila KLiMAT [osa 2]: suut makeaksi

Suolaisten vegewrappien ja piirakoiden lisäksi Ravintolapäivän kuppilassamme tarjoiltiin tietysti myös monenmoisia makeita leivonnaisia. Leipominen ilman kananmunia ja maitotuotteita tuntuu monesta kokeneestakin leipurista hankalalta ajatukselta. Totuus on kuitenkin se, että vegaaninen leivonta on keskimäärin ihan naurettavan helppoa: kasvimaidot korvaavat vasikalle tarkoitetun lehmänmaidon eikä kananmunien vatkaamiseen tarvitse käyttää aikaa tai habaa. Nämä ohjeet ovat lähes idioottivarmoja, joten kokeile rohkeasti kotikeittiössäsi!

1899115_10152277638923875_1522637223_n

Kinuskisuolapähkinäbrownieidemme pohja on kakkumaisempi kuin brownieissa yleensä, mutta silti ihanan tahmaisen suklainen.

Kinuskisuolapähkinäbrowniet (pellillinen)

7 1/2 dl vehnäjauhoja
6 dl sokeria
2 dl kaakaojauhetta
2 1/2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
6 dl lämmintä vettä
2 1/2 tl vaniljauutetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
2 dl rypsiöljyä
2 1/2 tl omenaviinietikkaa

Kinuskiin:
2 dl kaurakermaa
2 dl fariinisokeria
1 rkl margariinia

Päälle: rouhittuja suolapähkinöitä

1. Valmista taikina sekoittamalla ensin kuivat aineet keskenään. Lisää vesi, vaniljauute, öljy ja etikka. Sekoita tasaiseksi. Voit sekoittaa taikinan suoraan pellille jos oikein laiskottaa!
2. Paista 175 asteessa n. 30 min. Anna jäähtyä kunnolla.
3. Valmista kinuski: mittaa kaurakerma ja fariinisokeri kattilaan ja keittele koko ajan sekoittaen 10-15 min. Kinuski on valmista kun se muuttuu sameaksi ja paksuksi. Ota kattila liedeltä ja lisää kinuskiin vähän margariinia.
4. Levitä jäähtyneen pohjan päälle suolapähkinärouhetta ja roiski kinuskia tasaisen epätasaisesti joka puolelle. Kinuski kiinnittää pähkinärouheen.
5. Leikkaa maltillisen kokoisiksi palasiksi ja syö viisi palaa.

1940245_10152277638888875_1735127982_n

Todella muhkean ja mehevän porkkanakakun ohje on lainattu Saara Törmän mainiosta kirjasta ”Saa vaivata”.

Porkkanakakku

4 1/2 dl hienoksi raastettua porkkanaa
3 1/2 dl fariinisokeria
2 dl öljyä
1 1/2 dl kasvimaitoa tai vettä
5 1/2 dl venäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
2 tl kanelia

Kuorrutteeseen:
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g margariinia
100 g maustamatonta soijatuorejuustoa (Tofutti)

1. Voitele ja vehnäjauhota suuri kakkuvuoka.
2. Sekoita keskenään fariinisokeri, öljy sekä kasvimaito tai vesi.
3. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet.
4. Lisää kuivat aineet ja porkkanaraaste nesteisiin. Sekoita tasaiseksi.
5. Levitä taikina vuokaan ja paista 175 asteessa n. 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.
6. Valmista kuorrute: vatkaa sokeri, margariini ja soijatuorejuusto sähkövatkaimella tasaiseksi tahnaksi. Levitä kakun päälle. Koristele kakku esim. mantelirouheella.

Mokkavaniljakuppikakkujen ohje lainattiin kirjasta ”Vegan cupcakes take over the world”. Perus suklaakuppikakusta saa mokkaisen lisäämällä taikinaan kahvia. Simppeli vaniljakuorrute toimii tumman mokkapohjan kanssa hienosti, mutta kuorrutetta voi myös tuunata makunsa mukaan vaikkapa piparminttuaromilla, maapähkinävoilla, makusiirapeilla… Jenkit käyttävät kuppimittoja, joiden muuntaminen kotoisiksi desilitroiksi voi olla hankalaa. Hanki siis suosilla kuppimittasarja!

Mokkavaniljakuppikakut

1 kuppi (2,4 dl) soijamaitoa
1 tl omenaviinietikkaa
3/4 kuppi (1,8 dl) sokeria
1/3 kuppi (0,8 dl) rypsiöljyä
1 tl vanilja-aromia
1/2 tl manteliaromia (tai lisää vaniljaa)
1 kuppi (2,4 dl) vehnäjauhoa
1/3 kuppi (0,8 dl) kaakaojauhetta
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2 rkl vahvaa kahvia
Vaniljakuorrutteeseen:
1 kuppi (2,4 dl) margariinia
3 1/2 kuppia (8,3 dl) tomusokeria
1 1/2 tl vanilja-aromia
1/4 kuppi (0,6 dl) soijamaitoa

1. Vuoraa muffinipelti paperisilla muffinivuoilla. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
2. Vispaa omenaviinietikka soijamaitoon ja anna juoksettua hetki.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään.
4. Lisää soijamaitoseokseen sokeri, öljy ja aromit. Vatkaa vaahtoavaksi.
5. Lisää kuivat aineet nesteeseen parissa erässä ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää kylmä vahva kahvi.
6. Annostele taikina vuokiin (täytä n. 3/4 osaa vuoasta). Paista 18-20 minuuttia ja anna jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.
7. Valmista kuorrute: Vatkaa tomusokeri ja margariini sekaisin. Lisää vanilja-aromi ja soijamaito ja vatkaa sähkövatkaimella vielä n. 5 minuuttia kunnes kuorrute on tasaista ja kuohkeaa. Pursota iso kasa kuorrutetta jokaisen kuppikakun päälle.

Whoopie pie -ohje löytyy blogista Kamomillan konditoria.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s