Kesän parhaat grillimätöt

Grillaaminen kuuluu kesään. Grilli on taianomainen väline: mitä tahansa sillä kokkaakin, grillattu ruoka maistuu paremmalta kuin liedellä laitettu. Helpoimmillaan grilliherkut voi noukkia suoraan kaupan hyllyltä ja heittää ritilälle ilman sen kummempia esivalmisteluja ja hyvää tulee. Kasvisvaihtoehtojakin löytyy valmismätöistä kuten makkaroista nykyään melko mukavasti. Välillä kannattaa kuitenkin satsata kesäiseen kokkailuun vähän enemmän aikaa ja vaivaa. Keräsimme muutamia reseptisuosikkeja, joilla valmistat kesän parhaat grillimätöt.

Seitaniribsit ovat grilliruokaa päheimmillään: savuisen makeaa, tahmaista ja tuhtia. Alkuperäinen ohje löytyy FatFree Vegan Kitchen-blogista. Oma ohjeemme on mitoitettu vähän useammalle nälkäiselle ja mitat on muunnettu kotoisammiksi.

ribs

Seitanribsit

3,5 dl guteenijauhoa
3 tl savupaprikajauhetta
3 rkl oluthiivahiutaleita
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
2,75 dl vettä
3 rkl tahinia tai maapähkinävoita
2 tl nestemäistä savuaromia
2 rkl soijakastiketta

reippaasti bbq-kastiketta (kaupan tai itsetehtyä) grillaukseen

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita nesteet ja tahini/maapähkinävoi keskenään.
2. Lisää nesteet kuiviin aineisiin, sekoita hyvin ja vaivaa taikinaa hetken aikaa.
3. Öljyä n.20x30cm uunivuoka. Painele väkivalloin taikina tasaisesti vuoan pohjalle. Tee taikinaan terävällä veitsellä viiltoja siten, että siitä erottuu sopivan kokoisia ”ribsejä”.
4. Paista ribsejä 175-asteisessa uunissa 25 min.
5. Käy aiemmin tekemäsi viillot veitsellä uudelleen läpi, jotta ribsit voi grillauksen jälkeen helposti vetää irti toisistaan.
6. Levitä ribsien molemmille puolille runsaalla kädellä bbq-kastiketta ja grillaa, kunnes pinta on kauniin ruskea ja paikoin hiiltynyt.

IMG_8500

Soijapihveistä tai -leikkeleistä saa maukasta mättöä grilliin kun ne hoitaa marinoitumaan hyvissä ajoin, mielellään edellisenä päivänä. Punaviinimarinadi maistuu useimmille hyvin. Ennen marinointia pihvejä tai leikkeleitä keitetään mausteliemessä. Tarkista sopiva keittoaika pakkauksesta. Pihvien keitinliemenä toimii lorauksella soijakastiketta ja balsamicoa terästetty kasvisliemi. Keitinliemellä voi jatkaa marinadia ja varmistaa, etteivät pihvit pääse kuivahtamaan.

Punaviinimarinadi (4:lle isolle soijapihville, esim. Vantastic Foods)

2 dl punaviiniä
2 rkl soijakastiketta
4 rkl tomaattipyrettä
3-5 valkosipulinkynttä murskattuna
ripaus sokeria
mustapippuria
yrttejä makusi mukaan
1-2 dl pihvien keitinlientä

1. Sekoita marinadin ainekset laakeassa astiassa ja pyörittele keitetyt pihvit tai leikkeleet soosissa.
2. Anna pihvien maustua jääkaapissa yön yli. Voitele pihvejä ylijääneellä marinadilla grillauksen aikana.

Tuhtien ribsien ja pihvien kaverina maistuvat grillatut sienet ja kasvikset. Herkkusienet, kesäkurpitsa, paprika ja maissintähkät toimivat ilman sen kummempia kommervenkkejäkin, mutta lisämakua saa vaikkapa paahdetusta valkosipulista tehdyllä maustevoilla. Valkosipulista leikataan siivu päältä siten, että kynnet tulevat näkyviin. Valkosipulia paahdetaan 175-asteisessa uunissa folioon kääräistynä tunnin verran. Näin käsiteltynä valkosipuli muuttuu ihanan makeaksi ja pehmeäksi. Paahdetut kynnet kaivetaan kuoristaan, muussataan haarukalla ja sekoitetaan vegaaniseen margariiniin. Tuore persilja ja rouhaisu mustapippuria kruunaavat sörsselin. Maustevoilla voi esim. täyttää herkkusienet ja voidella maissintähkät.

Perunasalaatti ja coleslaw ovat klassisia grilliruokien lisukkeita. Majoneesipohjaiset soosit ovat melko raskaita ja säilyvät huonosti hellesäässä, joten perunasalaatille kannattaa koittaa raikasta ja simppeliä kirkasta marinadia ja coleslaw’lle aasialaisvaikutteista pähkinäistä soosia.

salaatit

Kirkas perunasalaatti

800g (uutta) perunaa
1 dl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu (ja hieman kuorta raastettuna)
1 rkl sinappia (väkevää ja makeaa)
pieni nippu ruohosipulia silputtuna
ripaus sokeria
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

1. Keitä perunat niukassa vedessä ja anna niiden jäähtyä. Pilko potut sopivankokoisiksi palasiksi.
2. Sekoita marinadin ainekset kulhossa ja pyöräyttele perunat siinä. Laita salaatti kylmään maustumaan. Tarkista suolan ja pippurin määrä ennen tarjoilua.

Coleslaw aasialaistwistillä

1/2 kerä varhaiskaalia
2 keskikokoista porkkanaa
3 rkl maapähkinävoita
1 rkl seesamiöljyä
1-2 rkl vettä kastikkeen ohentamiseen
1 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl inkiväärimurskaa
2 valkosipulinkynttä
suolaa ja pippuria maun mukaan

1. Pilko varhaiskaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi.
2. Sekoita kastikkeen ainekset ja kääntele soosi kaalisuikaleiden ja porkkanaraasteen sekaan. Anna maustua kylmässä vähintään tunti.

Lisämakua ja rakennetta kaalisalaattiin saa rouhimalla sekaan kourallisen suolapähkinöitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s