I can has veggieburger?

Moni mieltää hampurilaisen lihaisaksi herkuksi ja kasvisversion tästä pikaruokaklassikosta huonoksi vitsiksi. Hyviä kasvishamppareita syntyi vielä muutama vuosi sitten ainoastaan asialleen omistautuneiden porkkananpurijoiden kotikeittiöissä, mutta nykyään hyviä vegeburgereita saa ravintoloistakin. Tampereella ykkösvalinta on  Gopal, mutta myös Kustaa III:n tofupurilainen on erinomainen ja Zarillon vegaanihamppari ainakin tiistaisin hinta-laatusuhteeltaan mukiinmenevä. Omin kätösin kokkailtu maistuu silti tietysti aina parhaalta.

Vuonna 2013 ilmestyi suomeksi Joni Marie Newmanin ”Planeetan parhaat vegepurilaiset”, jossa on kymmenittäin erilaisia purilaisohjeita ja vinkkejä myös lisukkeisiin ja jälkkäreihin. Kirja on tulvillaan mitä mielikuvituksellisimpia ideoita. Parhaiten opus palvelee kun siitä poimii perusidean ja jalostaa ohjeen oman maun ja tuntuman mukaan toimivammaksi. Tämänkertaisen purilaispihviohjeen inspiraationa on toiminut kirjasta löytyvä mustapapugrillipurilaisen ohje, joka yhdistää soijarouheen, mustapavut ja maapähkinävoin. Ohjetta on kuitenkin muokattu siinä määrin, että kehtaa omaksi sanoa. Pihviohjeen perästä löytyy ohje kuohkeisiin hampparisämppäreihin niille kärsivällisille, joita kaupan pahvipullat eivät innosta.

hamppari

Vegeburgerin välistä löytyy pihvin lisäksi jääsalaattia, maustekurkkusiivuja, tomaattia, soijakastikkeen kera karamellisoituja punasipulisiivuja, valkosipulista vegemajoneesia, ketsuppia ja sinappia.

 Vegepihvit mättöpurilaiseen (8-10 ronskia pihviä)

5 dl tummaa soijarouhetta
1 tlk mustapapuja
4 rkl maapähkinävoita
1 pss sipulikeittojauhetta
1 1/2 dl grillikastiketta
1/2 dl ketsuppia
2 rkl Srirachaa tai muuta chilisoosia
2 rkl valkosipulijauhetta
mustapippuria maun mukaan
5 rkl korppujauhoja
2 1/2 rkl perunajauhoa

1. Lisää soijarouheen sekaan sipulikettioainekset, korppujauho ja perunajauho. Kaada joukkoon kiehuvaa vettä sen verran, että rouhe juuri ja juuri peittyy. Sekoittele pihvitaikinaa varmistaaksesi, että ainekset vettyvät kauttaaltaan. Anna massan turvota viitisen minuuttia.
2. Vaivaa loput ainekset pihvitaikinaan habaa säästelemättä. Tarkista maku ja lisää mausteita sen mukaan mitä kieli käskee. Jos taikina jää liian vähämähmäiseksi, lisää korppujauhoja.
3. Anna pihvimassan kohmettua jääkaapissa vähintään vartin verran.
4. Pyörittele massasta sopivan kokoisia pihvejä leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista 200-asteisessa uunissa vartin verran, käännä ympäri ja paista vielä vartti. Pihvit voi paistaa myös paistinpannussa öljytilkassa.

 

Huiput hampurilaissämpylät (8-10 kpl)

0,4 litraa vettä
1 pussi kuivahiivaa tai 50g tuoretta
3 rkl sokeria
2 tk suolaa
1 l vehnäjauhoja
3 rkl margariinia

1. Lämmitä vesi oikeaan lämpötilaan valitsemasi hiivan mukaan. Sopiva vesi tuntuu käteen hiukan lämpimältä. Liian haalea vesi hidastaa hiivan käynnistymistä, mutta liian kuuma tappaa sen. Vältä etenkin jälkimmäistä. Sekoita hiiva ja sokeri veteen. Vaivaa sitten jauhot joukkoon vähän kerrallaan. Vaivaa koneella 10 minuuttia tai käsin vähintään yhtä kauan.
2. Lisää suola ja jääkaappikylmä margariini. Vaivaa vielä ainakin 5 minuuttia. Valmis taikina on löysää, mutta riittävästi vaivattuna alkaa irrota kulhosta ja on noustuaan leivottavissa. Jos taikina tuntuu liian löysältä käsitellä, voit lisätä jauhoja.
3. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan ainakin kahdeksi tunniksi. Pidempi kohotusaika parantaa makua ja leivottavuutta. Jos haluat, voit tehdä taikinan illalla ja jättää sen jääkaappiin kohoamaan yöksi. Tämä taikina kohoaa paljon.
4. Jaa taikina paloiksi, ja pyörittele sämpylöiksi leivinpaperille. Anna kohota vielä tunnista kahteen. Sämpylät kasvavat noin kaksinkertaisiksi.
5. Lämmitä uuni 200C-asteiseksi ja paista sämpylöitä 15-20 minuuttia.

Parhaan tuloksen saat lämmittämällä pellinkin ja siirtämällä sämpylät kuumalle pellille leivinpaperilla. Vesiastia uunin pohjalla kosteuttaa ilmaa, mikä parantaa valmiin leivän rakennetta. Jos haluat rapean kuoren, älä peitä kuumia sämpylöitä, vaan anna niiden jäähtyä ritilällä. Sämpylöitä voi hyvin myös pakastaa.

One response to “I can has veggieburger?

  1. Päivitysilmoitus: Päärynä-maapähkinätuorepuuro, vegaanipihvit ja hampurilaissämpylät | My Exploration·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s