Vappubrunssihommia

Lautasellinen vastarintaa laati Tampereen yliopiston vihreän vasemmiston vappulehteen Vappuvassariin ohjeet herkulliseen vegaaniseen brunssiin. Koko lehden pääsee pläräämään täältä.

10422398_10153104971652410_4584749302980052450_n

Vappupäivänä kuuluu hytistä piknikillä puistossa, mutta kaupat on kiinni, eikä darrassa jaksa kokkailla. Siksi pikniköintiin kannattaa varautua jo edellisenä päivänä. Parhaat eväät ovat sellaisia, jotka eivät kärsi siitä, että hengaavat yön yli jääkaapissa, tai jopa parantavat viileässä juoksuaan. Eväissä on syytä olla riittävästi suolaa, rasvaa ja sokeria, muttei kuitenkaan siinä määrin, että hetken helpotuksen jälkeen olo vain pahenee. Tampereen Vasemmistonuorten ruokablogi Lautasellinen vastarintaa suosittelee vappumätöiksi klassista perunasalaattia, perinteisiä pyöryköitä, tuhtia makkaraa ja jälkkäriksi amerikkalaistyyppisiä pannukakkuja kinuskin kanssa. Jotta mässäily kuormittaisia mahdollisimman vähän ympäristöä ja elukoita, ovat kaikki ohjeet vegaanisia.

Perunasalaatti

1 kg perunaa (kiinteä on pop)
2 dl kaurakermaa
1 ½ dl vegaanista majoneesia (esim. X-tran kevytmajoneesi)
2 rkl sinappia
2 dl suolakurkku- tai maustekurkkukuutioita
( ½ punttia tuoretta persiljaa tai ruohosipulia)
suolaa ja mustapippuria

1. Keitä perunat kypsiksi ja anna niiden jäähtyä kunnolla ennen kuin menet sorkkimaan. Kuutioi jäähtyneet potut ronskin kokoisiksi palasiksi.
2. Sekoita tarjoilukulhossa kaurakerma ja majoneesi. Mausta sotku sinapilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää kurkkukuutiot ja persiljatai ruohosipuli, jos niitä mielit käyttää.
3. Kääntele perunakuutiot soosiin. Varo vatkaamasta liikaa, etteivät potut mene muhjuksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja sinappia.
4. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin verran tai nauti vasta seuraavana päivänä.

Soijapyörykät

4 dl tummaa soijarouhetta
1 pss sipulikeittoaineksia
2 rkl perunajauhoja
4 rkl korppujauhoja
1-2 rkl pizzamaustetta
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl ketsuppia

1. Sekoita sipulikeittoainekset, perunajauho, korppujauho ja pizzamauste soijarouheen sekaan.
2. Kaada kuivien aineiden joukkoon kiehuvaa vettä vähän kerrallaan, kunnes rouhe juuri ja juuri peittyy. Massan ei ole tarkoitus uida vedessä vaan se saa jäädä melko kuivaksi. Anna rouheen turvota ja lisää vettä tarvittaessa.
3. Kun massa on jäähtynyt riittävästi, vaivaa sekaan tomaattipyree ja ketsuppi. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Mikäli massa on liian irtonaista, lisää hieman korppujauhoja.
4. Anna pyörykkätaikinan vetäytyä jääkaapissa vähintään 15 minuuttia.
5. Pyörittele jäähtyneestä taikinasta sopivan kokoisia palleroita. Voit helpottaa hommaa hieraisemalla kämmeniisi tilkan oliiviöljyä.
6. Paista soijapyöryköitä 200-asteisessa uunissa vartin verran, kunnes pyöryköiden pinta on saanut kauniin värin. Voit myös antaa massan tai valmiiksi pyöriteltyjen pyöryköiden viihtyä viileässä yön yli ja paistaa ne vasta seuraavana päivänä.

Chorizo-tyyppiset vegemakkarat (6 kpl)

3 dl gluteenijauhoa
4 rkl oluthiivahiutaleita
2 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
½ rkl oreganoa
ripaus chilijauhetta
1 tlk valkopapuja
2 ½ dl vettä
3 rkl soijakastiketta
3 rkl tomaattipyreettä
3 rkl oliiviöljyä
1. Sekoita mausteet gluteenijauhoihin.
2. Sekoita vesi, soijakastike, tomaattipyree, öljy ja tölkkinesteistä valutetut, huuhdotut pavut keskenään. Survo seos tasaiseksi sauvasekoittimella.
3. Lisää jauhot nesteisiin. Vaivaa taikinaa kunnes massa on tasainen.
4. Leikkaa taikina suunnilleen kuuteen osaan ja muotoile paloista makkaran näköisiä pötkylöitä. Kääri jokainen makkara tiukasti folioon.
5. Kypsennä folioon käärittyjä pötkylöitä höyryssä n. 45 min. Terässiivilästä ja tavallisesta kattilasta voi hätätapauksessa askarrella höyrykeittimen.
6. Riisu makkarat foliosta ja paista vielä öljyssä paistinpannulla. Tämän vaiheen voit suorittaa myös vasta seuraavana päivänä.

Amerikkalaistyyliset pannarit

2 dl soijamaitoa (muukin kasvimaito käy)
2 rkl margariinia (esim. tummansininen Keiju)
200 g (n. 3 dl) vehnäjauhoa
2 rkl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1. Sulata margariini.
2. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi.
3. Anna seistä vähintään vartti, mutta kernaasti vaikka yön yli jääkaapissa.
4. Kauho puolikuumalle pannulle sopiva määrä taikinaa. Älä suotta levittele. Liian kuumalla pannulla pinta palaa tai pannukakku jää sisältä raa’aksi. Nelosteho on yleensä hyvä lähtökohta. Isolla pannulla kannattaa tehdä pari pientä pannukakkua kerralla.
5. Tarjoile vastapaistettuna kookoskinuskin tai vaikkapa vaahterasiirapin kera. Myös hedelmät ja marjat sopivat pannareiden kaveriksi.

Kookoskinuski

4 dl kookosmaitoa
2 ½ dl fariinisokeria

Sekoita kookosmaito ja sokeri kattilassa. Lämmitä seosta kunnes se alkaa kuplia. Anna porista miedolla lämmöllä välillä sekoitellen kunnes kastike sakenee (n. 40 min.). Keittämisen aikana paksuuntunut kinuski muuttuu vielä jämäkämmäksi jäähtyessään. Säilytä kinuskia jääkaapissa ilmatiiviissä purnukassa niin se säilyy syömäkelpoisen viikon verran. Ei siitä tosin viikon päästä ole enää mitään jäljellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s