Linssikeitto paahdetuilla kasviksilla

Linssikeitto kuuluu kasviskokkien perusrepertuaariin. Nopeasti kypsyvistä punaisista linsseistä saa helposti ja halvalla maittavaa arkiruokaa. Monella on vakkariresepti, jonka mukaan soppa aina syntyy, mutta joskus tekee mieli testata jotain uutta. Jos kokkailuun on pikkuisen enemmän aikaa, voi linssikeittoon hakea uusia ulottuvuuksia paahtamalla siihen tulevat kasvikset. Valkosipuli, sipuli, tomaatti ja paprika muuttuvat uunissa hikoillessaan muhjuisen makeiksi ja saavat syvempiä makuvivahteita. Tässä keitossa maistuu lempeä kookos ja intialaiset mausteet, mutta yhtä hyvin paahdettujen kasvisten ja linssien kaveriksi voi kattilaan heittää vaikkapa kaurakermaa ja kuivattuja tai tuoreita yrttejä.

paahdesoppa

Linssikeitto paahdetuilla kasviksilla

3 dl punaisia linssejä
1-2 rkl öljyä (esim. oliivi-, rypsi- tai kookosöljyä)
1 sipuli
1 valkosipuli
4 suurta tomaattia
2 paprikaa (värillä ei ole väliä)
1 tlk Alpro Kookos ruoanlaittovalmistetta (tai kookosmaitoa)
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl currymausteseosta
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
2 tl korianterijauhetta
2 tl chilihiutaleita
1 tl garam masalaa
suolaa maun mukaan

1. Valmistele kasvikset paahtoa varten:
Leikkaa valkosipulin päästä siivu irti siten, että kynsien päät paljastuvat. Kääräise valkosipuli folioon. Kuori ja puolita sipuli. Halkaise paprikat. Tee tomaattien päälle ristikkäiset viillot. Asettele kasvikset uunipellille, ripottele kevyesti suolaa päälle ja lorauta pieni määrä öljyä pintaan. Paahda kasviksia 200 asteisessa uunissa. Valkosipuli vaatii pisimmän ajan (n.45 min.), muut ovat valmiita kattilaan noin puolessa tunnissa. Kasvikset saavat tummua paahtamisen aikana reippaastikin. Halutessasi voit kuoria tomaatit ja paprikat paahtamisen jälkeen.
2. Kuumenna kattilassa ruokalusikallinen öljyä. Lisää paahtuneet kasvikset (älä vaivaudu pilkkomaan) ja kaivele valkosipulimuhju kynsistä. Lisää huuhdotut linssit, mausteet ja tomaattipyree. Lisää sopivasti vettä ja kasvisliemikuutio. Voit aloittaa pienellä vesimäärällä ( = sen verran että linssit juuri ja juuri peittyvät) ja lisätä vettä keittymisen aikana kunnes koostumus on mieleisesi.
3. Anna sopan porista n.15 min. kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää kookosvalmiste tai kookosmaito. Surauta soppa sauvasekoittimella tasaiseksi. Pieniä sattumia saa toki jäädä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s