Laksalla jaksaa

Keitto on syysruokien ehdotonta kärkeä. Kotoisat sosekeitot ovat hyviä, mutta välillä kannattaa kauhoa lautaselle jotakin vähän mausteisempaa ja eksoottisempaa. Laksa on malesialainen nuudelikeitto, joka hurmaa vivahteikkaalla liemellään. Keiton täytteet voi valita oman maun mukaan: tuoretta pinaattia, kiinankaalia, parsakaalia, porkkanaa, mungpavun ituja, kevätsipulia tai purjoa, maissinjyviä, kurkkua, sipulia, tofua, marinoituja soijasuikaleita… Tällä kertaa meidän curry laksaamme pääsi kookosmaitoliemen lisäksi pinaattia, maissinjyviä, kevätsipulia, tuoretta korianteria ja paistettuja ’tofutyynyjä’. Tofutyynyt ovat siitä mainioita, että niiden rakenne on paistetun pinnan sisällä höttöisen huokoinen, ja sen vuoksi ne imevät itseensä janoisesti herkkulientä. Kannattaa leikata tofutyynyt paloiksi ja lämmittää liemessä, jolloin ne täyttyvät mausteisesta soosista. Tampereella tofutyynyjä voi metsästää Tullintorin East Asia Martista. Muillakin paikkakunnilla aasialaiset ruokakaupat lienevät todennäköisin löytöpaikka. Muunkin mallinen tofu toki käy.

laxa

Currylaksa neljälle

Laksatahnaan:
2 shalottisipulia
6-10 valkosipulinkynttä
1 tuore punainen chili
1 rkl sambal oelek-tahnaa (tai enemmän jos pidät poltteesta)
pottuvarpaan kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 rkl sitruunaruohotahnaa (tai vastaava määrä tuoretta sitruunaruohoa jos satut löytämään)
puntti tuoretta korianteria (tahnaan käytetään vain varret, lehdet voi heittää valmiin sopan päälle)
1/2 rkl jauhettua korianteria
1 rkl rypsiöljyä

Liemeen lisäksi:
2 rkl rypsiöljyä
1 kasvisliemikuutio
1 l vettä
1 tlk kookosmaitoa
1/2 rkl currymausteseosta
1 1/2 rkl sokeria
suolaa maun mukaan

Täytteeksi:
nuudeleita (riisivermiselliä tai vehnänuudeleita)
himoitsemiasi kasviksia
siivu limeä per annos

1. Valmista ensin maustetahna: kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet, paloittele chili siemenineen, raasta inkivääri hienoksi raasteeksi, pilko korianterin varret. Sekoita kaikki tahnan ainekset ja surauta sauvasekoittimella tai blenderissä tasaiseksi tahnaksi.
2. Kuumenna kattilassa pari ruokalusikallista öljyä. Lisää maustetahna ja paistele sitä keskilämmöllä kymmenisen minuuttia. Tahna muuttuu kypsyessään kullanruskeaksi.
3. Lisää kattilaan vesi, kasvisliemikuutio ja kookosmaito. Kiehauta ja lisää currymaustetta, sokeria ja suolaa. Anna liemen porista noin 20 min. Tarkista maku ja lisää suolaa ja mausteita tarvittaessa.
4. Kypsennä nuudelit paketin ohjeen mukaan. Lado kulhoihin nuudeleita ja haluamisia kasviksia. Esikypsennä kasvikset, jos ne sitä kaipaavat. Esimerkkiannoksen pinaatti, maissinjyvät ja kevätsipuli toimivat kypsentämättä. Kauho kulhoon laksalientä, koristele annos tuoreella korianterilla ja purista päälle vielä hieman mehua tuoreesta limestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s