Keittokirja-arvio: Seitan and Beyond

Käsi ylös: kuinka moni on törmännyt taivasteluun siitä, miksi ihmeessä kasvisruoan pitää muistuttaa lihaa? Länkytys aiheesta on niin perin juurin väsynyttä, ettei näihin ”keskusteluihin” oikein jaksaisi enää ottaa osaa, mutta kerrataanpa nyt vielä: Harva kasvissyöjä on jättänyt lihan pois ruokavaliostaan maun takia. Monet kasvissyöjät kaipaavat ruokaansa lihaisia makuja ja rakenteita tai ylipäätänsä vaihtelua. Tuttuja lihaherkkuja muistuttavat tuotteet kuten vegepihvit, -makkarat ja -leikkeleet helpottavat etenkin monien aloittelevien kasvissyöjien elämää ja tekevät siirtymästä uuteen ruokavalioon tuskattomamman. Toki on niitäkin, joita liika lihamaisuus puistattaa. Meille, jotka alati metsästämme parempia vegekopioita liharuokaklassikoista, on tarjolla keittokirja, joka täyttää villeimmätkin unelmamme: Skye Michael Conroyn 250-sivuinen lihajäljitelmien raamattu ”Seitan and Beyond”.

”Seitan and Beyond” on hengästyttävän kattava ja perusteellinen paketti. Reseptit on jaoteltu selkeästi peruskategorioihin: kana-, nauta-, porsas- ja kalaruoille on omat kappaleensa. Jokaisessa kappaleessa esitellään perusresepti ja sen jälkeen lukuisia herkullisia sovelluksia tästä. Näiden lisäksi kirjasta löytyy makkaraohjeita ja ”erikoisruokia” sekä omat osiot kastikkeille, dipeille ja sen sellaisille. Kirjan alussa on ohjeita myös keitinliemien ja mausteseosten valmistamiseen, jos ei halua turvautua valmistuotteisiin. Kirjan seitanohjeet poikkeavat tavanomaisimmista siinä, että monissa taikinaan tulee gluteenijauhon lisäksi tofua. Monet ohjeista ovat melkoisen pitkiä ja yksityiskohtaisia, mutta kuitenkin selkeitä ja helppoja seurata. Ohjeissa on käytetty pääasiassa sellaista tuttua tavaraa, jota löytää lähimarketistakin. Arkipäivän pikaruokavinkkejä tästä kirjasta on turha etsiä. Useimpien ruokien valmistus on pitkällinen prosessi, joka on syytä laittaa alulle jo edellisenä päivänä. Monissa ohjeissa seitania paistetaan uunissa JA keitetään ja sitten sen pitää vetäytyä viileässä tuntien ajan. Juuri tämä monivaiheinen valmistelu lienee salaisuus siihen, että ohjeilla valmistuu niin maultaan kuin rakenteeltaankin hämmentävän tarkkoja kopioita liharuoista. Ei siis kannata vetää mutkia suoriksi. ”Seitan and Beyondin” voi ostaa kätevästi pdf-muodossa Conroyn nettisivujen kautta. Hintaa järkäleelle tulee alle kaksikymppiä, mikä on hyvin vähän näin laajasta ja monipuolisesta opuksesta. Kirjassa on runsaasti kuolaamista ja vatsan kurnintaa aiheuttavia kuvia. Peedeeäffää on helppo selailla sisällysluettelon linkkien avulla.

No, miltäs maistuu? Aivan. Käsittämättömän. Hyvältä.

Vegaaninen versio naudan sisäfilepihvistä.

Vegaaninen versio naudan sisäfilepihvistä.

Kirjan kymmenistä ja taas kymmenistä, toinen toistaan houkuttelevamman näköisistä resepteistä oli vaikea valita ensimmäiset testattavat. Tekiskö välimerellistä kanaa, nautapastramia, pulled porkia kuubalaisittain, lihapullia, bratwurstia, pastaa simpukkasoosilla… Huhhuh. Lähdimme liikkeelle tamarilla ja limellä glaseeratuilla possupihveillä. Pihveistä tuli mehevän pehmeitä ja mukavan makuisia, mutta tämä resepti ei vielä saanut tajuntaa räjähtämään. Seuraavalla yrityksellä päästiin jo lähemmäs nirvanaa. Naudan sisäfilepihviä matkiviin seitanmötkäleisiin vaivattiin ja venyteltiin mehevän syinen rakenne. Kun pihvit olivat paistuneet uunissa, kiehuneet mausteliemessä ja henganneet jääkaapissa yön yli, ne saivat vielä pannulla pintaansa kauniin ruskean glaseerauksen. Pihvien rakenne oli ihastuttava ja maku mitä mainioin. Kolmanneksi testireseptiksi valikoitui Murgh Makhani eli intialainen voinen kanaruoka. Kanamaiset seitanpalat saivat ylleen täyteläisen ja vivahteikkaan tomaatti-cashewkermakastikkeen. Ruoka oli niin hyvää, että itku oli lähellä. Vaivalloisin ja aikaavievin osuus kaikissa ohjeissa oli seitanin valmistus, muuten ruokien eteen ei tarvinnut juurikaan huhkia. Siksipä possu-, nauta- ja kanaseitania kannattaakin aina tehdä kerralla isompi satsi ja pakastaa osa myöhempiä kokkailuja varten. Seitanin maku tai rakenne eivät tästä käsittelystä kärsi – ehkä jopa päinvastoin.

Murgh Makhani.

Murgh Makhani.

Yhteenveto:

”Seitan and Beyond” on poskettoman laaja, selvästi rakkaudella ja huolella kirjoitettu keittokirja, josta riittää kokeilunhaluiselle kasviskokille riemua ja jännitystä pitkäksi aikaa. Reseptit ovat selkeitä ja suhteellisen helppoja, mutta vaativat useimmiten reippaahkon ajallisen panostuksen. Vasta-alkajalle ohjeet saattavat tuntua vähän uhkaavilta, joten simppelimpi perusteos sopinee sellaiselle, joka on vasta kuullut seitanin olemassaolosta. Kirjan saa omakseen huokeaan hintaan ja PDF-tiedostoa voi tietysti jakaa seitaninnälkäisille kavereilleenkin. Jos kyhnyä riittää edes vähän yli perustarpeiden, suosittelemme kuitenkin ostamaan oman kappaleen. Skye Michael Conroy kehittelee ohjeitaan selvästi vilpittömästä rakkaudesta lajiin, ja tällaisesta vaivannäöstä kannattaa kyllä maksaa. Reseptejä voi kurkkia myös Conroyn blogista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s