Papuvesimunakas eli aquafaban salat

[Tämä resepti on julkaistu myös Libero-lehdessä.]

Tiedäthän sen niljakkaan nesteen, jossa säilykepavut köllivät? Sen, jota olet todennäköisesti kipannut litratolkulla viemäriin elämäsi aikana? Se neste on maagista jumalten nektaria! Aquafaba eli papuvesi on viime aikoina laajentanut munatta kokkailevien tajuntoja urakalla. Aquafaba toimii nimittäin kananmunan korvikkeena kaikenlaisessa ruoanlaitossa ja leivonnassa. Tölkkipapujen vedellä syntyy kuohkeita kakkuja ja kiiltäviä kuorrutteita, ilmavaa moussea ja herkkujätskiä, täydellistä marenkia ja notkeaa majoneesia. Aquafaballa saat kasvispihvit pysymään kasassa ja hyydytät makaronilaatikon. Sovelluksia on kehitetty tukuittain ja innokkaat kotikokit keksivät koko ajan lisää.

aquafabamuna
Munakas on monelle arkikokkailun pelastus: proteiinipitoinen, nopeasti valmistuva ja edullinen ruoka, johon voi täytteeksi viskellä mitä milloinkin sattuu kaapista löytymään. Aquafaban ansiosta munat voi jättää kanoille ja kokkailla täysin vegaanisen version munakkaasta!

Munaton munakas

1 1/4 dl gram- eli kikhernejauhoa
neste yhdestä kikhernetölkistä (muutkin pavut passaa)
1 tl (savu)paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
suolaa & pippuria
(oliivi)öljyä paistamiseen

Täytteeksi esim.
muutama herkusieni viipaleina, kevyesti paistettuna
muutama aurinkokuivattu tomaatti kuutioituna
kourallinen tuoretta pinaatti

1. Valuta aquafaba kikhernetölkistä siivilän läpi kulhoon. Vatkaa nestettä sähkövatkaimella muutama minuutti kunnes neste on muuttanut muotoaan ja muistuttaa erehdyttävästi vaahdoksi vatkattuja munanvalkuaisia.
2. Sekoita mausteet gramjauhon joukkoon. Lisää jauhot vähän kerrallaan vaahdon sekaan. Massa menettää tässä kohtaa osan kuohkeudestaan, mutta se ei ole vaarallista.
3. Kuumenna pannussa tilkka öljyä. Kaada munaton munakastaikina pannuun. Anna munakkaa kypsyä hissuksiin keskilämmöllä. Lisää täytteet munattomaan munakkaaseen kun pinta on vielä hieman hyllyvä. Käännä munakas esim. lautasta apuna käyttäen ja paista vielä hetki toiseltakin puolelta.
4. Ihaile kättesi työtä ja herkuttele!

2 responses to “Papuvesimunakas eli aquafaban salat

  1. Mites kun ainakin pirkan kikherneet on huuhdeltava hyvin siitä säilömisnesteestä ennen käyttöä, niin luulisi sen olevan no good?

    • Nestettä voi kyllä huoletta käyttää! Suositus perustunee siihen, että osalle ihmisistä tuo säilömisneste lisää papujen vatsaa turvottavaa vaikutusta ja se on nimensä mukaisesti tarkoitettu papujen säilyvyyden takaamiseen, ei osaksi ruoanlaittoa. Aquafabaa on kuitenkin ihan turvallista käyttää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s