Oluthiivahiutaleilla onneen: pastaa hernepestolla ja vegepekonilla

[Ohje on julkaistu alunperin Libero-lehdessä.]

Monen juustoa välttelevän keittiöstä löytyy vaaleita onnen hiutaleita, jotka tunnetaan nimellä ravinto- tai oluthiiva. Ravintohiivahiutaleet tuovat ruokiin pähkinäisen täyteläistä makua. Sekoittamalla hiutaleita kaurakermaan saa aikaan ”juustoketta”, jota voi lätkiä vaikkapa pizzan päälle tai lasagnen kuorrutteeksi. Hiutaleet sopivat sellaisenaan leivän päälle tai popcorn-mausteeksi. Maku voi alkuun tuntua erikoiselta, mutta pienen totuttelun jälkeen hiutaleita haluaa tunkea joka paikkaan. Ravintohiivahiutaleet sisältävät reippaasti kaikkea hyväätekevää kuten b-vitamiineja, foolihappoa, sinkkiä ja rautaa.

IMG_1405

Pestoon tulee perinteisesti jotakin voimakkaan makuista löyhkäjuustoa kuten parmesaania. Vegaanisessa pestossa juuston voi korvata pähkinöillä ja ravintohiivahiutaleilla. Tämä kepeä hernepesto on helppo valmistaa. Voimakassuolainen, savuinen vegepekoni on hernepeston paras kaveri. Keitä peston ja pekonin alle suosikkipastaasi. Neljälle nälkäiselle pastaa kannattaa varata noin 350g.

Hernepesto

1 pss pakasteherneitä
1 dl cashew-pähkinöitä
4 rkl ravintohiivahiutaleita
1 puntti tuoretta basilikaa
2 rkl oliiviöljyä
1-2 valkosipulin kynttä
2 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria maun mukaan

1. Kaada kiehuvan kuumaa vettä cashew-pähkinöiden päälle ja anna niiden liota vähintään 1/2 h. Pähkinöiden pehmeys vaikuttaa peston rakenteeseen. Jos rakeinen suutuntuma ei haittaa, pähkinöitä ei tarvitse liiaksi liotella. Jos taas kaipaat samettisen pehmeää, liota pähkinöitä yön yli.
2. Sekoita sulaneiden herneiden joukkoon pehmenneet pähkinät ja muut ainekset. Surauta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos pesto jää liian paksuksi, voit ohentaa sitä pastan keitinvedellä.

Vegepekoni

3 dl soijahiutaleita
3 rkl soijakastiketta
2 tl riisiviinietikkaa
3 tl tummaa siirappia
2 tl nestemäistä savuaromia
1-2 rkl öljyä paistamiseen

1. Sekoita keskenään soijakastike, riisiviinietikka, siirappi ja savuaromi. Kippaa soijahiutaleet nesteseokseen marinoitumaan.
2. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista hiutaleet kullanruskeiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s