Vinkkejä tofun käsittelyyn

Tofu on ravinteikas ja edullinen proteiininlähde, joka taipuu monenlaiseen ruokaan. Monissa kotikeittiöissä kuitenkin tuskaillaan, miten itsessään melko mauttomasta ja rakenteeltaan niljaisesta palikasta saisi herkullista muonaa. Tässä blogauksessa jaetaan muutamia perusvinkkejä tofun käsittelyyn.

1.Tofun valinta

Tofua on monenlaista pehmeästä kiinteään, maustamattomasta marinoituun. Pehmeä silken tofu sopii erityisesti jälkkäreihin ja leivontaan. Savustetut ja eri tavoin marinoidut tofut maistuvat monille sellaisinaan ja ovat helppoja valintoja silloin, kun ei jaksa tai ehdi erityisemmin käsitellä tofua. Tässä blogauksessa keskitytään maustamattoman, kiinteän tofun käsittelyyn. Mitä kiinteämpi, sen parempi. Jos paketista löytyy maininta ”extra firm”, ollaan oikeilla jäljillä. Monissa perusruokakaupoissa on tarjolla Jalotofun ja SoFinen tofupalikoita, mutta useimpiin käyttötarkoituksiin niiden rakenne on turhan heppoinen. Kiintein ja siten parhaiten käsittelyä kestävä, halvin ja parhaan makuinen tofu on blogistien nöyrän mielipiteen mukaan Tahoe tofu, jota saa Tampereella esim. Tullintorin East Asia Martista. Hinta 450g jötkäleelle on 1,5e.

IMG_2676

2. Tofun prässääminen

Jotta tofusta saataisiin vieläkin kiinteämpää ja se saataisiin imemään marinadin makuja mahdollisimman tehokkaasti, tofusta täytyy saada mahdollisimman paljon vettä pihalle. Tähän tarkoitukseen on kehitetty erityisvempele nimeltä tofuprässi (tofu press), joita voi tilata internetin ihmemaasta. Muiden kuin keittiövempelehifistelijöiden täytyy tyytyä rakentelemaan oma prässi esim. kasaamalla tofumötikän päälle lautasia, kirjoja, käsipainoja tai mitä hyvänsä riittävän raskasta ja paikallaan pysyvää. Extrakiinteä tofu vaatii kaikkein vähiten valutusta ja kestää eniten painoa muhjuuntumatta. Nesteiden kannattaa antaa tihkua ulos niin kauan kuin suinkin malttia riittää, kuitenkin vähintään 20 min.

kuivutofut

3. Tofun paahtaminen uunissa

Oikenlaisen tofun valinnalla ja tofun huolellisella kuivaamisella pääsee jo pitkälle eikä tämä vaihe ole välttämätön. Tofun paahtaminen uunissa tekee tofuun kuitenkin ihanan rapsakan ja kiinteän pinnan sisuksen pysyessä pehmoisena. Suosittelemme siis! Paahtamista varten pilko tofu haluamasi kokoisiksi kuutioiksi ja asettele kuutiot pellille leivinpaperin päälle. Paahda kuutioita 175 asteisessa uunissa noin 25 min. Tofu saa pintaansa kevyen rusketuksen ja kiinteytyy entisestään.

IMG_2688

 

4. Tofun marinointi

Vaiheet 1-3 varmistavat tofun täydellisen koostumuksen ja valmistelevat tofun imemään itseensä makuja marinadista. Marinadin loihtimisessa vain mielikuvitus on rajana. Oikein käsitellyn tofun ei tarvitse virua marinadissa tuntikausia, vaan lyhytkin dippaus riittää. Toisaalta yön yli kestävästäkään marinadikylvystä ei ole minkäänmoista haittaa. Marinointiajan määrittelee siis kokkaajan kiire/kiireettömyys.

IMG_2703

Tässä vinkki herkulliseen, tulisen pähkinäiseen marinadiin, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi wokkiin päätyvien tofukuutioiden peitteeksi:

4 rkl maapähkinävoita
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl vaahterasiirappia tai muuta makeutusta
2-4 valkosipulinkynttä murskana
n. 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä raasteena
Srirachaa tai muuta chilisoosia/tahnaa maun mukaan

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Notkeuta soosia vedellä jos käyttämäsi maapähkinävoi on tymäkkää sorttia. Kääntele tofukuutiot marinadissa ja anna tofun imeä makuja itseensä niin kauan kuin maltat odottaa. Paista kuutiot pikaisesti pannussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s